15 July 2012: Artikel Innogo Jaarverslag 2011


31 March 2012: Kom in de kasFotoreportage Kom in de Kas 2012

Op zaterdag 31 maart en zondag 1 april 2012 bezochten zo'n 200.000 mensen Kom in de Kas, het grootse publieksevenement van de Nederlandse glastuinbouw. De bezoekers hebben genoten van kleurrijke bloemen, mooie potplanten en heerlijke groenten. De 35e editie van Kom in de Kas vond dit weekeinde plaats in 26 regio's, verspreid over het land.

Het aantal bezoekers lag afgelopen weekeinde iets hoger dan vorig jaar. Ondanks de koude wind op zaterdag, bezochten veel bezoekers de opengestelde kassen. Het grootste deel van de regio’s was één van beide dagen open; zes regio’s openden het hele weekend de deuren.
 

Ruim 200 deelnemende glastuinbouwbedrijven organiseerden in het kader van "In de kas kan alles", allerlei activiteiten. Veel bezoekers aan Kom in de Kas vonden het een genot om in de kassen een kijkje te nemen en stelden veel vragen aan de vrijwilligers van Kom in de Kas. Vrijwilligers op de bedrijven toonden aan de bezoekers wat er allemaal bij komt kijken om bijvoorbeeld zo'n lekkere tomaat of mooie gerbera te kweken. Daarnaast waren er tal van nevenactiviteiten zoals optredens, activiteiten voor kinderen, informatiemarkten en productshows.
 

Bij veel groentebedrijven kon men proeven van al die heerlijke producten, waaronder bij Greeneryteler Kuiper in 's Gravenzande, waar topkok Mario Roberti uniek gerechte maakte met kropsla. CombiVliet in Rilland maakte een dealtje met de plaatselijke bakker, wat resulteerde in een verrassende tomatenmuffin.

Bron: www.agf.nl

Ook Anne Douwe van der Zee heeft veel belangstelling voor zijn presentatie over de Groenepoort.
 

25 December 2011: Artikel Oogst: Akkerbouwafval voor tomatenteelt

7 September 2011: Koken en autorijden op resten van Zeeuwse uien.


Koken en autorijden op resten van Zeeuwse uien

DEN HAAG - Koken of zelfs autorijden op gas gemaakt uit resten van Zeeuwse uien en groenten.

Het kan over anderhalf jaar.

Vijf jonge Zeeuwse boeren kregen dinsdagmiddag uit handen van minister Maxime Verhagen (Economie, Landbouw & Innovatie) de eerste SDE+-subsidie uitgereikt voor de bouw van een centrale die 'groen gas' gaat produceren.

Begin 2012 gaat de bouw van start in Rilland, naast de kassen van Van der Lans. Een jaar later is de gasfabriek operationeel. Jaarlijks wordt 15 miljoen kuub groen gas gemaakt; genoeg om de helft van alle huishoudens in Middelburg van gas te voorzien.

ANP

Bron: PZC

7 September 2011: Groen gas moet gewoon worden.


Groen gas moet gewoon worden

Laatste update: 6 september 2011 16:43 info

DEN HAAG - Groen gas, biogas dat gemengd wordt met aardgas, moet net zo gewoon worden als groene stroom en dat kan.


Foto: NU.nl/Gera Nieland

Dat zei minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) dinsdag bij de aftrap van de Stichting Groen Gas Nederland.

Doel van de stichting, een bundeling van bedrijfsleven, overheid en boeren, is om in 2014 uit te komen op de productie van 300 miljoen kubieke meter groen gas, genoeg voor het jaarverbruik van 187.000 huishoudens.

Verhagen reikte ook subsidie uit aan jonge Zeeuwse boeren die gas gaan produceren uit resten van uien, tomaten en mest.

Koeienmest, rioolwater, vis- en deegresten, of wel alles dat in de compostbak kan, is in principe geschikt voor het maken van biogas met de kwaliteit van ons aardgas, aldus Verhagen.

 

Wet

Hij maakte bekend dat hij het systeem voor het certificeren van groen gas in de wet wil opnemen. Ook zei Verhagen dat twee derde van de aanvragen voor subsidie om duurzame energie op te wekken betrekking heeft op groen gas.

Bron: Nu.nl

6 September 2011: Groen gas motor voor duurzame energie


Groen gas motor voor duurzame energie

Groen gas is de motor voor duurzame energie. Dit zei minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) 6 september 2011 toen hij de eerste stimuleringsregeling voor duurzame energie (SDE+) toezegde aan de Groene Poort.De Groene Poort, een samenwerkingsverband van 5 jonge Zeeuwse boeren en een innovatieve glastuinder, krijgt met de subsidie zekerheid over de inkomsten van de productie van groen gas. De Groene Poort is met de SDE+ 12 jaar lang verzekerd dat de inkomsten over het groene gas dat ze aan het gasnet leveren wordt aangevuld tot 62 cent per kuub.

SDE+ en groen gas

Verhagen: ‘Het enorme aantal groen gas projecten die interesse hebben getoond in de SDE+ bewijst dat groen gas kan concurreren met andere vormen van energie. De SDE+ biedt de mogelijkheid om de productie van groen gas de komende jaren uit te bouwen.’ Ruim tweederde van de subsidie-aanvragen voor duurzame energie betrof aanvragen voor het opwekken van groen gas. Het groene gas kan in het Nederlandse gasnet worden ingevoegd, omdat het dezelfde kwaliteit heeft als het aardgas.

Grote belangstelling

Met de stimuleringsregeling SDE+ helpt EL&I ondernemers zo kosteneffectief mogelijke duurzame energie op te wekken.
Op 1 juli 2011 is de SDE+ regeling opengesteld, het beschikbare budget was 1,5 miljard euro. De belangstelling bleek overweldigend. Bedrijven geven aan met een lager subsidiebedrag energie te kunnen opwekken. Met de SDE+ ontstaat concurrentie tussen projecten. Hierdoor kan met minder geld meer duurzame energie worden gerealiseerd.

Stichting Groen Gas Nederland

Minister Verhagen lanceerde tevens de stichting Groen Gas Nederland. Deze stichting bundelt kennis, stimuleert projecten en helpt de ontwikkeling van de groen gasmarkt te versnellen. Groen Gas Nederland wil dat in 2014 totaal 300 mln kuub groen gas wordt geproduceerd. Dit is voldoende gas om de stad Utrecht een jaar van energie te kunnen voorzien. Van productie tot afzet, alle schakels van de groen gas markt zijn in de stichting vertegenwoordigd.

Verhagen: ‘Nederland heeft voldoende biomassa, we kunnen dat vergisten en bewerken. Dan hebben we groen gas in overvloed. Biogas op aardgaskwaliteit is duurzaam, efficiënt, en het biedt economisch volop kansen.’

Vertogas: wettelijke status

EL&I geeft 400 duizend euro aan Groen Gas Nederland. Tevens krijgt Vertogas, de certificeerder van groen gas, een wettelijke status. Aangezien groen gas via hetzelfde gastransportnetwerk naar de consument gaat als aardgas, mengen de gassen. Om zeker te weten dat groen gas daadwerkelijk duurzaam geproduceerd is, ontvangen de energiebedrijven certificaten voor groen gas. De markt weet zo precies waar ze aan toe is als gas door Vertogas is gecertificeerd: duurzaam geproduceerd gas.

Bron: Rijksoverheid

6 September 2011: OfficiŽle lancering van Stichting Groen Gas Nederland


Officiële lancering van Stichting Groen Gas Nederland

Toespraak door minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie tijdens de officiële lancering van Stichting Groen Gas Nederland.

Dames en heren,

‘De toekomst, die moet je niet voorspellen, maar mogelijk maken’. Aldus de Franse schrijver Antoine de Saint-Exupéry. Die uitspraak past perfect bij de oprichters van Stichting Groen Gas. Jullie hebben als ideaal om de gasmarkt zo groen mogelijk te maken. In plaats van erover te dromen, besloten jullie je visie op een groene toekomst mógelijk te maken.

Niet door zelfstandig het wiel uit te vinden of elkaar de tent uit te concurreren, maar door samen te gaan werken. Door samen op zoek te gaan naar manieren om groen gas de normaalste zaak van de wereld te maken.

Groen gas moet net zo gewoon worden als groene stroom. En dat kan, want Nederland is een gasland. De infrastructuur is er, de kennis is er, de grondstof is er, en de afzetmarkt is er. Alle noodzakelijke voorwaarden voor een duurzame en economisch gezonde groengasmarkt zijn er.

We zijn druk op weg om dé gasrotonde van Noordwest-Europa te worden. Dat willen we ook zijn voor groen gas!

Waarom is de weg er naar toe dan soms zo hobbelig? Dat ligt de ene keer aan de techniek, de andere keer aan een gebrek aan kennis. Soms ligt het aan regelgeving, of aan kwaliteitseisen waaraan voldaan moet worden. De redenen verschillen.

Pas door samen te werken kunnen alle schakels één sterke keten worden. Een keten waar je van grondstof tot afzet samenwerkt, waarin nieuwe initiatieven tot bloei komen, waar je elkaar informeert en verder helpt. Een samenwerkingsverband waarbij je elkaar groter maakt in plaats van kleiner.

Dames en heren,

De oprichting van Stichting Groen Gas Nederland is wat mij betreft een droomscenario. Want het is een initiatief vanuit het bedrijfsleven zélf. Het is een publiek-private samenwerking waarin ondernemers van verschillende bedrijven een gemeenschappelijk doel hebben: zorgen dat de groen gasmarkt op gang komt. Zoals iemand van de oprichters zei: ‘eerst samenwerken, daarna concurreren’.

Een compliment voor de oprichtende partijen: Eneco, EOn Benelux, Essent, GasTerra, Gasunie, Gemeente Leeuwarden, LTO Noord, Netbeheer NL en de Provincie Fryslan. Ja, dat is best een applaus waard!

Wat ik mooi vind is dat Stichting Groen Gas kijkt naar wat er nú mogelijk is. De kansen liggen voor het grijpen. Je zou gek zijn ze te laten liggen. We hebben biomassa genoeg, die we kunnen vergisten en bewerken. Dan hebben we groen gas in overvloed. Groen gas is biogas op aardgaskwaliteit, wat we toevoegen op het aardgasnet. Hiervoor hebben we in feite afval gebruikt: koeienmest, rioolwater, vis- en deegresten; alles wat in de compostbak kan. Biogas is duurzaam, het is efficiënt, en het biedt economisch volop kansen.

Groen Gas Nederland is een DOE-club, met concrete afrekenbare doelstellingen. Het doel is om in 2014 een actieve bijdrage geleverd te hebben aan het daadwerkelijk duurzaam produceren van 300 miljoen kuub groen gas.

Nou weet ik niet of u dat meteen wat zegt, maar mij niet… dus ik heb even gevraagd die cijfers in beelden te vatten. 300 miljoen kuub gas, daar kunnen 187 duizend huishoudens een jaar mee verder. Dat is genoeg om de stad Utrecht een jaar van gas te kunnen voorzien!

En dat is nog maar het begin.

Is dit een rozengeur & maneschijnverhaal? Natuurlijk niet. Want er moet nog heel wat gebeuren wil dit lukken. We zijn er nog niet. Groen gas produceren verloopt soms moeizaam, laat staan het vermarkten ervan. Potentiële producenten wíllen vaak wel, maar weten niet waar ze moeten beginnen. En daar komt Stichting Groen Gas Nederland in beeld. Werk aan de winkel dus.

Vanuit de overheid zorgen we voor een eenmalige subsidie van 400 duizend euro aan Groen Gas Nederland. En we doen meer: we passen de wetgeving aan waar nodig. Op dit moment faciliteert Vertogas door middel van het certificatensysteem de handel in groen gas. Vertogas waarborgt voor elk uitgegeven certificaat de herkomst van het gas. We willen dat systeem van certificeren in de wet opnemen. De markt weet dan precies waar ze aan toe is: als gas door Vertogas is gecertificeerd is het duurzaam geproduceerd gas.

We doen meer: onze SDE+ regeling helpt niet alleen de Zeeuwse boeren die we zojuist zagen, maar ook vele andere ondernemers die duurzame energie op willen wekken. We hebben anderhalf miljard euro uitgetrokken voor de regeling. Tweederde van de subsidieaanvragen betrof groen gas.

Dat er zoveel aanvragen binnenkwamen bewijst dat groen gas kan concurreren met andere vormen van energie. Ik ben blij dat onze regeling gaat helpen om de groen gasproductie uit te bouwen.

Gelukkig is er meer om vrolijk van te worden. Er was bijvoorbeeld een boer in het Groene Hart met een groen hart. Dit is geen grapje. Hij wilde op een duurzame manier van zijn mestoverschot van 130 koeien afkomen, en daar het liefst ook nog wat aan verdienen. Want een boer blijft natuurlijk wél een ondernemer.

Deze boer benaderde Groen Gas Nederland, en nu wordt de boer verder geholpen met de juiste informatie en contacten bij instanties.

Groen Gas Nederland brengt partijen bij elkaar, gaat op zoek naar kansen en lost problemen op. De hele keten ontwikkelt met elkaar een ideale infrastructuur voor groen gas, in plaats van dat iedereen voor zich probeert te innoveren. Pas daarna kun je gaan produceren en vermarkten.

Dames en heren,

Ik zie Groen Gas Nederland als een motor voor duurzame en gezonde economische groei. Het doet me dan ook veel plezier om de Stichting Groen Gas Nederland nu officieel te lanceren.

Bron: Rijksoverheid

6 September 2011: Zeeuwse boeren maken groen gas.


Zeeuwse boeren maken groen gas

DEN HAAG - Vijf jonge Zeeuwse boeren en een glastuinder maken als eerste gebruik van de landelijke stimuleringsregeling voor duurzame energie. De Zeeuwse ondernemers – verenigd in de Groene Poort – gaan biogas maken uit plantaardige grondstoffen. Zoals het afval van uien en prei.

Minister Maxime Verhagen noemde het groene gas dinsdag – bij de officiële start van de regeling – de ‘motor voor duurzame energie’. De Groene Poort is door de regeling de komende 12 jaar verzekerd van een minimale opbrengst van 62 cent per kuub groen gas.


Bron: Omroep zeeland

5 September 2011: Stichting Groen Gas start officieel


 
 
Minister Maxime Verhagen van EL&I geeft morgen in Den Haag het officiële startsein voor de Stichting Groen Gas Nederland. Deze stichting wil de ontwikkeling van de groen gasmarkt versnellen.

De Stichting Groen Gas Nederland is een initiatief van energiebedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties. Doel van de stichting is binnen 2,5 jaar 300 miljoen kubieke meter groen gas te produceren.

Groen gas is gezuiverd en gedroogd gas dat wordt gewonnen uit afval, plantenresten, mest en andere biomassa. Het is een duurzaam alternatief voor aardgas.

Eerste SDE+-subsidie
De minister reikt morgen ook de eerste SDE+-subsidie uit aan een groen gasproject. Het gaat om de bouw van een installatie in de provincie Zeeland voor de productie van groen gas uit resten van uien, tomaten en mest.

Bron: Nieuwe OOgst

12 March 2011: Jonge boeren in de bio-energie


www.groenepoort.nl/downloads/Groene_Poort_stuk_in_werkplaats_12_maart_2011.pdf

5 January 2011: Vergunning voor Groene Poort B.V.


Vergunning voor Groene Poort B.V.

Geplaatst door Aart de Landmeter op Jan 5th, 2011 .


Gedeputeerde Staten van Zeeland hebben aan Groene Poort B.V. een vergunning Wet milieubeheer met voorschriften ter bescherming van het milieu verleend voor het oprichten van een bio-ethanolinstallatie en een vergistingsinstallatie aan de Bathpolderweg, ongenummerd te Rilland.

De Groene Poort is een samenwerkingsverband tussen het glastuinbouwbedrijf Lans b.v. en verschillende agrarische ondernemers. De Groene Poort is voornemens om in het gebied tussen de Bathpolderweg en de Oude Rijksweg te Rilland een bio-ethanolinstallatie, een biogasvergistinginstallatie en een waterzuiveringsinstallatie op te richten. Dit voornemen is ontstaan uit de zoektocht naar nieuwe kansen voor de Zeeuwse landbouw. De verwerking van agrarische producten en reststromen biedt volgens uitgebreide voorstudies deze nieuwe kansen.Uitgangspunt bij deze haalbaarheidsstudie is de input van 4.167m3/h biogas uit de toekomstige vergistinginstallatie van De Groene Poort.

Besluit vergunning Natuurbeschermingswet 1998 Groene Poort
Gedeputeerde Staten van Zeeland hebben in week 41 besloten dat de Groene Poort bv. voor de bouw en het inwerking hebben (fase 1) van een bio-ethanol- en een biovergistingsinstallatie in Rilland in de nabijheid van het Natura 2000-gebied Oosterschelde geen vergunning in het kader van de Natuurbeschermingwet 1998 nodig heeft.
De beoogde locatie ligt aan de Bathpolderweg te Rilland, kadastraal aangeduid als Reimerswaal, nummer T 250.
De Groene Poort is een initiatief van zeven vernieuwende en voornamelijk jonge agrariërs. Deze ondernemers hebben in 2006 besloten om gezamenlijk een duurzaam energieconcept te gaan ontwikkelen, ten behoeve van de energievoorziening van glastuinbouw in Rilland

2 December 2010: Vergunning voor Groene Poort B.V.


 
Vergunning voor Groene Poort B.V.

Gedeputeerde Staten van Zeeland hebben aan Groene Poort B.V. een vergunning Wet milieubeheer met voorschriften ter bescherming van het milieu verleend voor het oprichten van een bio-ethanolinstallatie en een vergistingsinstallatie aan de Bathpolderweg, ongenummerd te Rilland

25 November 2010: Starters in the Spotlights


"Starters in the Spotlights"

Op donderdag 25 november was het zover: "licht uit, spot aan!". Twaalf innovatieve ondernemers namen plaats in de 'beruchte' spotlight en grepen hun kansen om zichzelf aan te presenteren. Een aantal starters waren zelfs nog niet in de media geweest, dus een primeur!
Wij van de Groene Poort waren daarbij aanwezig. Reint van Nieuwenhuijzen heeft in een korte pitch uitgelegt wat onze plannen zijn.

15 October 2010: Besluit vergunning Natuurbeschermingswet 1998 Groene Poort


Besluit vergunning Natuurbeschermingswet 1998 Groene Poort

Gedeputeerde Staten van Zeeland hebben in week 41 besloten dat de Groene Poort bv. voor de bouw en het inwerking hebben (fase 1) van een bio-ethanol- en een biovergistingsinstallatie in Rilland in de nabijheid van het Natura 2000-gebied Oosterschelde geen vergunning in het kader van de Natuurbeschermingwet 1998 nodig heeft.

De beoogde locatie ligt aan de Bathpolderweg te Rilland, kadastraal aangeduid als Reimerswaal, nummer T 250.

De Groene Poort is een initiatief van zeven vernieuwende en voornamelijk jonge agrariërs. Deze ondernemers hebben in 2006 besloten om gezamenlijk een duurzaam energieconcept te gaan ontwikkelen, ten behoeve van de energievoorziening van glastuinbouw in Rilland

23 September 2010: Afval is geen afval, als je er iets mee doet.


Wie had dat gedacht? Nierstenen blijken heel bruikbaar als kunstmest. Nou ja, nierstenen: struviet, een mineraal dat exact dezelfde samenstelling heeft als nierstenen.
Struviet, groen gas, kooldioxide (CO2) en water: dat is wat overblijft van landbouwafval als het door de vergistingsstraten van De Groene Poort is gegaan. De vergistingsstraten liggen in Rilland, vlakbij de kassen van Lans. Althans op papier, want de installaties moeten nog gebouwd worden.
Dit is het plan: mest, tarwegistconcentraat en landbouwafval worden bij hoge temperaturen vergist. Daarbij onstaat biogas. Dat wordt met een 'gaswasser' omgezet in aardgaskwaliteit, en verkocht aan Lans en het energiebedrijf.
De zuivere CO2 die bij het gaswassen vrijkomt, gaat naar de omliggende tuinbouwbedrijven.
Naast biogas levert het vergisten digistaat op. Dat is een mengsel van water, levende enn dode organismen, mineralen en kleine deeltjes niet-vergiste menst.
Een 'decanter' scheidt de vaste en vloeibare delen van het digistaat. Het vaste deel gaat nog een keer in de vergister. Met stikstofetende bacteriën en luct wordt het vloeibare deel gezuiverd. Na filtering onstaat 50 procent zoet water - te gebruiken als gietwater in de kassen - en 50 procent zout afvalwater. Dat zoute afvalwater wordt in een Anphos-installatie (van milieutechnisch adviesbureau Colsen uit Hulst) vermengd met magnesium, dat reageert met de kali en fosfaat in het water. Het resultaat: struviet, een prima kunstmest.
In september werd de 50.000 euro verleend door InnoGo!, dat vernieuwende 'techno-starters' ondersteunt. Nu de rest nog.

Ondine van der Vleuten

22 September 2010: Raad Geeft groen licht voor bio-energiecentral in Bathpolder


4 March 2008: Louise Fresco bezoekt Groene Poort


Op 4 maart jl. bracht prof.dr.ir. Louise Fresco een bezoek aan de Groene Poort, op het bedrijf van Lans Zeeland BV in Rilland. Voorzitter Anne Douwe van der Zee gaf een presentatie over de plannen van de Groene Poort, waarna een discussie volgende over de kansen en bedreigingen van het project. Een belangrijk deel van de discussie spitste zich toe op het regeringsbeleid, dat weinig stimulerend en consistent is om de ontwikkeling naar bio-energie te stimuleren. Zo is de accijns op ethanol hoger dan op benzine en de Stimulering Duurzame Energieregeling (SDE), is gunstiger voor andere vormen van energie dan voor biogas. Mevrouw Fresco vond dit goede argumenten en gaf diverse waardevolle adviezen, waaronder de suggestie om zoveel mogelijk bij de landelijke politiek met dit concept aan de weg te timmeren. Lokaal beginnen kan beslist geen kwaad, haal de gedeputeerde over om op ethanol te gaan rijden, adviseerde ze. Gedeputeerde Wiersma gaf aan dat landbouw- en energiemensen rond de tafel moesten gaan zitten om nieuwe initiatieven van de grond te krijgen.

Tevens adviseerde Fresco om ons te verdiepen in de mogelijkheden van het toepassen van ggo-producten voor ethanolproductie. Voor non-food zijn er waarschijnlijk meer mogelijkheden. Daarnaast stelde ze voor om de productie van deze ethanol te laten certificeren, hoewel ze aangaf dat dat een zeer langdurig proces kan zijn.

Na de discussie gaf Wilko Wisse, stafmedewerker van Lans, een rondleiding in de Optimakas.

 

18 February 2008: Biocentrale Groene Poort haalt eruit wat erin zit


door: Ben Jansen  bron: PZC

RILLAND - Op het glastuinbouwcomplex bij Rilland komt het summum van duurzaamheid te staan. Zo noemen Wilko Wisse en Anne Douwe van der Zee de bio-energiecentrale waarvoor ze vergevorderde plannen hebben. De centrale gebruikt geen fossiele brandstoffen en produceert geen afval dat ergens moet worden gestort of verbrand. Alle reststromen worden benut.

Groene Poort heet het project. Tomatenteler Lans en zeven jonge boeren, begeleid door het Zeeuws Agrarisch Jongeren Kontakt (ZAJK), werken erin samen. Met verschillende en daardoor goed op elkaar aansluitende beweegredenen. Van der Zee van het ZAJK: "Toen we twee jaar geleden begonnen, was de stemming in de akkerbouw in mineur. Lage prijzen, overschotten. We zijn ons toen gaan verdiepen in andere toepassingsmogelijkheden voor landbouwproducten dan voedsel. We zijn ons daarom in bio-energie gaan verdiepen."

Wisse van Lans: "Wij werken al met een efficiënte warmtekrachtcentrale. De elekticiteit gebruiken we voor verlichting in de kassen of gaat naar het stroomnet, de warmte en de kooldioxide gaan ook naar de kassen. Die centrale draait op aardgas en dat is en blijft fossiele brandstof. Die is duur. We willen kijken of het duurzamer en goedkoper kan. Onze insteek is: lukt het, dan is dat mooi; lukt het niet, dan hebben we er veel van geleerd."

Beide lijkt het geval. Tot die overtuiging zijn de Groene Poort-partners na hun verkennend onderzoek gekomen. De 15,3 hectare metende tomatenkassen van Lans zijn geheel met biogas van warmte, elektriciteit en kooldioxide te voorzien. Het water in de kassen kan ook door de bio-energiecentrale worden geleverd.

De onderdelen van de centrale (een bio-ethanolfabriek, vergisters voor de productie van biogas en een waterzuiveringsinstallatie) zijn op zichzelf niets nieuws. Wisse: "Dat was ook onze opzet. We wilden uitgaan van technologie die zichzelf heeft bewezen." Van der Zee: "Het bijzondere zit 'm in de manier waarop al die processen aan elkaar zijn geknoopt. Dat heeft wel wat hoofdbrekens gekost."

De bio-ethanolfabriek werkt in de plannen van de initiatiefnemers met tarwe. Gezien de sinds vorig jaar sterk gestegen tarweprijzen lijkt dat nu een vrij dure grondstof.

Ethanol valt ook uit andere gewassen te maken, zoals suikerbieten en aardappelen en in de toekomst ook uit celluloseverzels. Met deze zogenoemde tweede generatie biobrandstof is al rekening gehouden.

Voor de bio-ethanol ligt de afzet voor de hand: bijmenging met benzine. In 2010 moet benzine aan de pomp 5,75 procent biobrandstof bevatten. De verwerkte tarwe (tarwegistconcentraat) wordt gemengd met tomatenloof, uienresten, aardappelresten, compost en ander plantaardig materiaal. Het woord afval is niet meer aan de orde. Van der Zee en Wisse hebben het over reststoffen die tot waarde kunnen worden gemaakt in de vergisters die biogas produceren. Wat overblijft is water, slib (te gebruiken als bodemverbeteraar in de landbouw) en meststoffen.

Wisse en Van der Zee zijn ervan overtuigd dat de bio-energiecentrale haalbaar is. Groene Poort is nu op zoek naar financiers. Er moet 35 tot 40 miljoen euro voor op tafel komen. Het streven is de centrale in 2009 te bouwen en een jaar later op te starten.

 

Een kleinschalige bio-energiecentrale bij het kassencomplex in Rilland beperkt het gebruik van fossiele brandstoffen en benut plantaardig afval.

25 January 2008: Planalogisch maatwerk voor Groene Poort


Planologisch maatwerk voor Groene Poort

door Ben Jansen. vrijdag 25 januari 2008 | 09:42


MIDDELBURG - Het omgevingsplan van de provincie laat geen ruimte voor twijfel: energiecentrales horen op bedrijfsterreinen thuis. Toch maakt het dagelijks provinciebestuur een uitzondering voor het project Groene Poort van tomatenteler Lans en het Zeeuws Agrarisch Jongeren Kontakt (ZAJK).
 

"Een bio-energiecentrale op deze schaal en met deze opzet heeft alleen kans van slagen als ze vlak bij het bedrijf komt te staan waar gas, warmte en CO2 naar toe moeten", zegt gedeputeerde Toine Poppelaars (landbouw). "Dit project wordt in hoge mate gekenmerkt door maatwerk en daar moet je dan ook op het gebied van de ruimtelijke ordening maatwerk op toepassen."

Poppelaars is zeer in zijn schik met het intitiatief van Lans en het ZAJK. "Het zit heel slim in elkaar met de benutting van de producten die uit de centrale komen en de reststoffen die erin worden verwerkt. In zijn opzet is het een heel kansrijk project. Daarom hebben we als provincie ook meebetaald aan de haalbaarheidsstudie voor Groene Poort."

Een van de aantrekkelijkheden in het plan is voor Poppelaars dat nadrukkelijk in de richting van de tweede generatie biobrandstoffen wordt gekeken. Dat wil zeggen brandstoffen die geen beslag leggen op de productiecapaciteit voor voedselgewassen.

Tot het zo ver is, levert de bio-energiecentrale een mooie extra afzetmogelijkheid voor landbouwproducten op. Het feit dat in de centrale afval kan worden verwerkt waarvoor anders geen goede toepassingen zijn te vinden, spreekt Poppelaars zeer aan. Hij denkt aan uienschillen en afval uit de aardappelefabriek Lamb Weston Meijer en conservenfabriek Coroos. "Zo is niet alleen een afvalproduct tot waarde te maken, het is niet langer nodig een eind te rijden om het kwijt te raken."

Wat Lans en het ZAJK in Rilland voor elkaar proberen te krijgen is voor Poppelaars wat op veel grotere schaal in de kanaalzone in Zeeuws-Vlaanderen wordt voorbereid: het Biopark Terneuzen, waar industriële bedrijven en het daar voorziene glastuinbouwcomplex een cluster gaan vormen.

De provinciale milieufederaties hebben gisteren het rapport 'Heldergroene biomassa' aangeboden aan minister Van der Hoeven van Economische Zaken. Daarin maken ze een onderscheid tussen 'goede' en 'foute' biomassa. Onder de laatste verstaan ze biomassa waaraan ontbossing, hogere voedselprijzen en soms zelfs meer CO2-uitstoot te pas komt.

Tjieu van Mierlo van de Zeeuwse Milieu Federatie vindt dat Groene Poort zich zo snel mogelijk op duurzame biomassa moet richten.

3 December 2007: Persbericht


Persbericht
 
 
De Groene Poort, het samenwerkingsverband van zeven akkerbouwers en een tuinder om een bio-energiecentrale te realiseren in Reimerswaal, krijgt ook van het ministerie van Landbouw een financiële steun in de rug. Recent kreeg de Groene Poort bericht dat LNV vanuit het subsidieprogramma ‘Samenwerking bij Innovatieprojecten’ ruim € 300.000 toekent. Dit bedrag is bestemd voor de haalbaarheidsonderzoeken die reeds in uitvoering zijn en de verdere technologische ontwikkeling van het innovatieve concept van de Groene Poort.
 
De Groene Poort heeft ambitieuze plannen op het gebied van de te ontwikkelen bio-energiecentrale naast het kassencomplex van 13,7 ha van Lans, waar (tros)tomaten worden geteeld. Het betreft een gesloten systeem waarin bio-ethanol wordt geproduceerd en biogas. De CO2 die vrijkomt bij de productie van ethanol, kan door de tomatenplanten worden benut. Het biogas wordt gebruikt voor de verwarming van de kassen, in de plaats van aardgas. Het restproduct dat overblijft na vergisting, zal worden gezuiverd tot water met meststoffen, dat eveneens kan worden aangewend voor de tomatenplanten.
 
De ondernemers van de Groene Poort zijn allen lid van het Zeeuws Agrarisch Jongeren Kontakt, dat initiatiefnemer is van het project en de projectleiding in handen heeft. Inmiddels is er van diverse kanten steun gekomen voor het project, waaronder van de provincie Zeeland en de Koninklijke Heidemaatschappij. Ook Senter Novem heeft het vernieuwende project goedgekeurd voor een investeringssubsidie voor de ethanolproductie. Het is echter nog niet zeker of het budget van Senter Novem toereikend zal zijn om de subsidie uit te keren.
 
Aan de uitvoering van de haalbaarheidsonderzoeken werken momenteel uitsluitend Zeeuwse bedrijven: Colsen Milieutechniek uit Hulst, DSD BV uit Wemeldinge en Butijn Bouwadvies uit Waarde. Deze maand wordt een uitspraak verwacht van Gedeputeerde Staten op het principeverzoek van de Groene Poort om op de betreffende locatie de plannen verder te ontwikkelen.
 
 
Noot voor de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Carola Helmendach, projectleider ZAJK, (tel. 06-43035237) of Marco van Sabben, ondernemer tel. 06-20599568

18 September 2007: Geld voor onderzoek naar Biodiesel


18/09/2007
Geld voor onderzoek naar biodiesel
 

Het Zeeuws Agrarisch Jongeren Kontact
krijgt van de provincie een subsidie
van maximaal 50.000 euro voor het
project Groene Poort. Het ZAJK gaat
onderzoek doen naar de haalbaarheid
van kleinschalige ethanolproductie op
agrarische bedrijven.

Ethanol wordt opgewekt uit producten
zoals aardappelen en suikerbieten en
kan aan bezine worden toegevoegd. In
het glastuinbouwgebied bij Rilland
wordt de komende tijd onderzocht of de
productie interessant genoeg is